L’increment de nombroses activitats de caràcter professional de tipologies diverses que en els darrers anys es duen a terme en el medi natural provoca que aquest medi pateixi una elevada pressió antròpica, que pot afectar-lo directament o indirectament en el seu conjunt.
La Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge disposa, en l’article 41, que el Govern d’Andorra, amb l’informe previ de la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra (CENBA), estableix per via reglamentària la relació de les activitats professionals susceptibles de provocar un impacte en el medi natural i els requisits que ha de complir cadascuna.
El Reglament d’activitats professionals en el medi natural té per finalitat, a l’efecte de protegir el medi natural, definir les activitats professionals que poden provocar un impacte en el medi natural i fixar els requisits que han de complir aquestes activitats. Els dits requisits se centren en l’obtenció, per part dels professionals que duguin a terme les activitats professionals, d’un reconeixement que acrediti que s’ha seguit una formació en coneixement de la protecció i conservació del medi natural d’Andorra.
Vivim en l’era digital, l’era de la tecnologia de la informació i del Internet, tots els serveis han començat a migrar a una versió on line, tals com els bancs, les asseguradores, empreses de serveis, entre d’altres. Per tant, existeix la necessitat de crear nous productes i facilitar les tasques de formació.
Des de l’Aula de Formació d’Ecotècnic, com a centre per a formacions de caire divers es pretén impartir el Curs de protecció i conservació del medi natural a Andorra, entre d’altres, amb la modalitat on line o E-learning.
L’objectiu principal és el de facilitar l’accés als diferents Cursos, sobretot per personal que tenen dificultat per compaginar l’horari laboral amb la vida familiar o bé prefereix poder realitzar el curs més còmodament des del seu ordinador, veient que aquesta opció és cada cop més popular.
Aquesta Metodologia està dissenyada per a la formació a distancia amb la finalitat de garantir un òptim seguiment.
Avantatge diferencial: Por la seva modalitat d’impartició, s’adaptarà fàcilment al ritme i disponibilitat de temps, contant sempre amb l’equip de tutors que guiaran l’estudi i resoldran qualsevol dubte en la matèria.
Durada: El curs caldrà realitzar-ho en un període d’un mes un cop l’alumne rebi els codis (entre part teòrica i part pràctica).
Dirigit a:
a)Guies d’activitats al medi natural, ja siguin aquàtiques, terrestres o aèries
b)Activitats professionals dutes a terme en àrees esquiables, fora de les pistes senyalitzades, que es desenvolupin en contacte amb el medi natural.
c)Activitat professional de guarda de refugis de muntanya.
d)Operació de vols d’helicòpter.
e)Desenvolupament d’activitats silvícoles.
f)Desenvolupament d’activitats audiovisuals al medi natural consistents en l’obtenció d’informació gràfica, sonora, visual o de qualsevol altre tipus, ja sigui mitjançant mètodes de registre o per la simple observació.
g)Lloguer de vehicles rodats o motoritzats i d’embarcacions per ser utilitzats al medi natural, amb la finalitat d’informar els clients que els utilitzin en aquest medi.
h)Organització d’esdeveniments en el medi natural que apleguin un nombre inferior a 300 persones (comptant els participants i tots els membres de l’organització).
Tots els professionals que duguin a terme les activitats incloses en els apartats a), b), c), d), e) i f), a més de complir els requisits que estableix la normativa general i específica corresponent a la seva activitat, han de disposar d’un reconeixement que acrediti que han dut a terme una formació en protecció i conservació del medi natural d’Andorra.
Les activitats incloses en els apartats g) i h), només un professional per centre de lloguer o per organització d’esdeveniment ha de disposar d’un reconeixement que acrediti que ha dut a terme una formació en protecció i conservació del medi natural d’Andorra.
Objectius:
- Proporcionar coneixements bàsics sobre el context geogràfic dels Pirineus, el seu medi natural i els potencials impactes que s’hi poden ocasionar.
- Proporcionar coneixements sobre els diferents espais protegits regulats a Andorra.
- Donar a conèixer les pràctiques correctes relacionades amb la gestió dels residus, les aigües superficials i residuals i com minimitzar l’impacte sobre el medi.
- Facilitar el coneixement de la legislació ambiental aplicable a l’activitat desenvolupada
Col·laboració tècnica: Equip d’Ecotècnic