OBJECTIUS:
En un món cada vegada més canviant i incert, el desenvolupament de noves habilitats i coneixements és cada vegada més necessari. Es requereix reskilling i upskilling, un canvi a fons en alguns perfils per fer front als nous rols que estan arribant a les nostres organitzacions.
Aprendre a aprendre és un dels principals reptes, ja que l’aprenentatge és un continu que es fa al llarg de la vida, de forma social o en xarxa, posicionant a cada professional com a últim responsable del seu desenvolupament. En aquest procés de canvi, és essencial aconseguir la conscienciació i motivació de la plantilla per aprofitar aquesta oportunitat de liderar el seu desenvolupament professional i la seva formació continua i conèixer els nous procediments, eines i recursos que tenen a la seva disposició.
Conscient d’aquest nou entorn, moltes organitzacions es plantegen la necessitat de crear una cultura d’autodesenvolupament, i posar a disposició de totes les persones col·laboradores un programa de reskilling amb eines per potenciar l’autodesenvolupament.
DIRIGIT A:
Tot tipus de professionals
METODOLOGIA:
Programa 100% virtual format per Webinars, creació i dinamització de comunitat d’aprenentatge i 10 píndoles online.
Organitzat en 10 mòduls per adquirir les habilitats necessàries per a l’autodesenvolupament continu amb els següents elements:
Webinars/workshops
Comunitat d’aprenentatge
Exercicis i casos pràctics
Debats
Gamificació
Píndoles online
Implantació de plans d’acció i seguiment
Avaluació i revisió
FORMADOR/S:
Virginio Gallardo Yebra i Alicia Pomares Casasdo: ALICIA POMARES Sòcia Directora en Grupo Humannova
Llicenciada en Psicologia, Postgrau en Psicologia de les Organitzacions i en Gestió de la formació. Directora general en empresa de recerca de directius, Consultora de RRHH i Gerent d’equip en Konsac.
Experta en consultoria, desenvolupament, formació i avaluació directiva. Coach en Lideratge i Transició de carreres.
Experiència en projectes de gestió del canvi i formació directiva en l’administració pública i empreses privades: TMB, Ajuntament de Barcelona, Govern d’Andorra, BBVA, Aldeasa, Mercedes-Benz, BASF, Valeo, Bankinter, Sanofi, Esteve, Zambon, Purac, FECSA, etc.
Experiència en projectes d’estratègia, implantació de xarxes socials i formació digital: Caprabo, Adif, MC Mutual, Ajuntament de Sant Cugat, Departament de Justícia, Telefónica, Gamesa (SIEMENS), Melià Hotels International, etc.
Coautora del llibre: ”Liderazgo e innovación 2.0″, ed. Netbiblo. I autora del bloc: http://serendipia.eu/
Autora del llibre “Conectar talento, proyectar eficacia” Profit Editorial 2015 i Coautora del llibre: ”Liderazgo e innovación 2.0″, ed. Netbiblo.
—————————-
VIRGINIO GALLARDO Soci Director en Grupo Humannova
Llicenciat en Psicologia MBA per ESADE.
Consultor en Gestió del Canvi a Andersen; Consulting (Accenture), Hay Group, Konsac Human Capital.
Director de Recursos Humans de Grupo Agbar.
Expert en consultoria d´estratègia de RRHH i transformació organitzativa que des de fa més d´una dècada associa a eines 2.0.
Ha liderat projectes de gestió del canvi, innovació i desenvolupament de xarxes socials, especialment per a la Gestió del Coneixement a l´Administració Pública i empreses privades: Govern d´Andorra, Adif, Telefónica, Banco Santander, SCA , Gamesa, Caprabo, Melia, etc.
Àmplia experiència en formació i desenvolupament d´habilitats: Lideratge, Gestió Canvi, Transformació digital. Formació a directius a Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals,
Coautor del llibre: ” Liderazgo e Innovación 2.0″, ed. Netbiblo.
Autor del llibre ” Liderazgo Transformador” Lidl Editorial i el bloc: Virginio Gallardo
PROGRAMA:
Bloc A- INTRODUCTORI AL CURS
A1. El viatge a la Piràmide de l’Aprenentatge
OBJECTIUS: Què aprendràs? Objectius del Taller. Introducció del concepte de la Piràmide i grans blocs. Despertar interès.
CONTINGUT: Objectius generals del curs, els Mòduls i exercicis.
A.2 Per què s’ha de fer aquest viatge?
OBJECTIUS: Per què s’ha de fer aquest viatge? Sensibilització. Crear crisi i necessitat de canvi.
CONTINGUT: S’estableixen xifres d’organismes internacionals sobre obsolescència, transformació digital en l’àmbit sanitari, xifres d’estrès… Exemples de professionals i empreses similars on el principal problema és l’obsolescència professional.
BLOC B: PLANIFICACIÓ: RESKILLING I UPSKILLING MAPPING
Etapa 1: Reskilling : Determina el teu origen, crea el teu mapa
OBJECTIUS: Com planificar la teva formació i skills? Concepte GAP i personalització de l’objectiu
CONTINGUTS: S’explica en tres fases com projectar cap al futur les teves necessitats: Projecció i Escenaris, Mapa d’Skills i avaluació. S’explica que són les soft skills i hard skills. Concepte de Mapa Variable.
EXERCICI: L’ÈXIT DEL VIATGE ÉS EL TEU MAPA. Dibuix del mapa per fer Soft skills i Hard skills.
Etapa 2: Upskilling: Itinerari del dia a dia.
OBJECTIUS Com portar al dia el teu Pla? Introducció a l’upskilling i aprenentatge al Flux de Treball. Enfocament en la millora.
CONTINGUTS: Regla del 70-20-10 Aprendre fent 70, Social 20 Aula 10 Enfocament en el dia a dia. Els grans reptes s’aconsegueixen en el dia a dia. Upskilling, millorant en el fem, aprendrem.
Filosofía Kaizen
Amplificar Objectiu 50-30-20 Exemple: Competències Digitals
EXERCICI: AGENDA TO DO amb skills digitals
BLOC C: EXPERIÈNCIA SOCIAL BASE APRENENTATGE
Etapa 3: Comunitat Pràctica: Comparteix la teva experiencia de viatger
OBJECTIUS: Què és l’aprenentatge social basar en l’Experiència en el flux de treball? Explicar conceptes de Comunitat Pràctica i Intel·ligència Col·lectiva
CONTINGUTS: Compartir la nostra experiència socialment, la activitat amb més impacte. Com potenciar el 30%. Explicar el Quadre Matriu de doble entrada: Comunitats de Pràctica Formals i Informals internes o externes. 4 Exemples. La importància del virtual i aprendre en xarxa.
EXERCICI: 5 PASOS PER CREAR UNA COMUNITAT PRÀCTICA
Etapa :4 Etapa 4: Aprendre Fent: experimenta, tu crees el teu camí
OBJECTIUS Com aprenem més? Experimentant i millorant el que fem en grup o socialment.
CONTINGUTS: Regla del 70-20-10 Aprendre Fent 70. Parlem d’Equips de Millora i innovació. Projectes per aprendre. Aprenentatge implícit Com més disruptiu sigui l’objectiu. L’aprenentatge exigeix reflexió.
EXERCICI : RETROSPECTIVA concepte de SCRUM- cerimònia d’anàlisis a ells/elles mateixes i pla de millora viable per projectes semblants.
BLOC D: COMPARTIR CONEIXEMENT EN XARXA
Etapa 5: Gestiona el teu coneixement: Preparem l’equipatge
OBJECTIUS: Què coneixement està més relacionat amb l’aprenentatge? Conceptes de transferència de coneixement estructurat/explícit
CONTINGUTS: Diferents formes de compartir coneixement estructurat; les nostres millors pràctiques, organitzar biblioteques amb documentació amb major impacte. Sistemes d’emmagatzematge i fer-ho a xarxes extenses.
EXERCICI: EINES D’EMMAGATZEMATGE
Etapa 6: Comunitat d’Aprenentatge: Busca companys de viatge
OBJECTIUS Com podem evolucionar en aprenentatge amb l’acceleració del coneixement? Connectivitat i referents, sistemes de vigilància i col·laboració
CONTINGUTS: L’evolució del coneixement és exponencial, necessitem estar informats en un món infoxicat. Conèixer tendències i la evolució del nostre coneixement si es en xarxa, incrementa la productivitat de l’aprenentatge. Seleccionar referents interns i externs. Diferenciar Com. Pràctica/Aprenentatge
EXERCICI : REFERENTS. Mitjançant Llista de Twitter seleccionem persones externes per un Skills Track.
BLOC E: APRENENTATGE FORMAL
Etapa 7: Mentoritza’t: Busca un guia
OBJECTIUS: Com es pot analitzar la teva evolució professional? Auto avaluació i avaluació de tercers amb feedback de companys. Ús de sistemes formals de la Gestió de Acompliment sobre la necessitat de realitzar plans.
CONTINGUTS: Els sistemes formals de la Gestió d’Acompliment Jefe-Col·laborador no han funcionat bé, però els seus principis són importants. Explicar com ampliar el feedback intern/extern per assegurar que es té la màxima informació possible per poder establir el GAP i desenvolupament. Ampliar el nº d’observadors és clau.
EXERCICI: LA CONVERSA AMB EL MEU JEFE/A exercici sobre com el col·laborar demana feedback i assignacions
Etapa 8: Aula: Parada obligatòria per repostar
OBJECTIUS Quan creus que un/a professional experimentat ha de tornar a l’aula?
CONTINGUTS: Regla del 70-20-10 Tipologies de formació formal: online, aules, tallers… Determinar l’Skills Maps on és necessari realitzar aquest tipus de formació. Estructura de la informació-Novetat-Necessitat reestructurar- MOOCS
EXERCICI: VIATGE PEL MOOCS Un vídeo per diverses plataformes MOOCs Coursera, Universia…
BLOC F: LES BASES DE L’APRENENTATGE
Etapa 9: Entorn d’Aprenentatge: Relaciona’t amb viatgers
OBJECTIUS: Les relacions són les que més determinen la nostra trajectòria professional? Explicar conceptes d’Entorns Personals d’Aprenentatge i de Relacions.
CONTINGUTS: Ampliar les nostres relacions és ampliar el nostre aprenentatge informal. Les nostres connexions ens configuren. Crear un network professional i personal és la base del nostre coneixement formal i informal. D’altra banda podem seleccionar les nostres fonts d’aprenentatge: publicacions, blogs, autors/es…
EXERCICI: Creació del propi entorn d’aprenentatge amb diferents eines.
Etapa 10: Aprèn a Aprendre: energia emocional com a combustible
OBJECTIUS Com podem tenir una mentalitat de creixement d’aprenentatge continu? Transformar aprenentatge i coneixement en hàbits.
CONTINGUTS: 8 variables que condicionen el nostre aprenentatge. Variables de tipus psicològic i emocional que són bàsiques per aprendre més i consolidar el nostre aprenentatge en hàbits.
EXERCICI: PLA PER LA MODIFICACIÓ D’HÀBITS